Grup B Streptokok Enfeksiyonu Gebelerde Tehlikeli Olabilir

Grup B Streptokok (GBS) sık görülen bir bakteridir. Gebe kadınlar hamilelik sırasında, doğumda veya doğumdan sonra da bu bakteriyi çocuklarına geçirebilirler. Yeni doğanların çoğu bu bakteriyle hasta olmazlar, ama küçük bir kısmında da çocuğun hayatını tehlikeye sokabilecek derecede enfeksiyon gelişebilir.

Gebelerde GBS; idrar yolları, cilt ve yumuşak doku, kemik ve eklem, akciğer, rahim içi ve fetusu bulunduram amnion sıvısında enfeksiyon yapabilir. Yenidoğanda ise septisemi ve menenjit yapabilir, yenidoğan zatürresinin en önemli sebeplerinden biridir:

GBS, kadınlarda vajina ve rektum’da da bulunabilir ve bazen hiç şikayet sebebi olmaz, bu durumda kadın taşıyıcı olabilir ve doğum sırasında yine de enfeksiyon bebeğe geçebilir. İstatistiklere göre GBS taşıyıcısı olan kadınların 100-200’de 1’inin çocuğunda GBS enfeksiyonu gelişir ve bunların %15’inde menenjit ve buna bağlı zeka sorunları, görme-işitme kayıpları olabilir. Enfeksiyonun %75’i doğumdan sonraki ilk haftada ortaya çıkar.

Gebeliğin son haftalarında vajina, rahim ağzı ve rektum’dan alınan kültürlerle GBS tesbit edilip doğuma yakın hatta doğumda da antibiotik verilerek tedavi edilmelidir. Ayrıca erken doğum eylemine giren veya suları erken gelen gebelerle, doğum sırasında ateşi çıkan gebelerde antibiotik verilmesi uygun olacaktır.

PAYLAŞ