Kordon Sarkması

Göbek kordonu, rahime yapışan plasenta ile fetus’un göbeği arasında, anneyi fetusa bağlayan tüp şeklinde bir yapıdır. İçinde iki atardamar ve bir toplardamar bulundurur ve bebeği hayata bağlar. Kordon bebeğe besin ve oksijen götürür ve bebeğin atıklarını taşır.

Kordon sarkması doğumdan önce veya doğum sırasında oluşabilir. Sarkma olduğunda açılmış olan rahim ağzından vajinaya doğru çıkar, bunun sonucunda aynı kanaldan çıkmaya çalışan bebeğin vücudu tarafından sıkıştırılabilir.

Kordon sarkmasının en önemli sebebi zarların erken yırtılmasıdır. Ayrıca erken doğum, çoğul gebelik, aşırı amnios sıvısı, makat doğum ve normalden çok uzun kordon bulunması durumlarında oluşur. Kordon sarktığında sıkışabilir ve bunun sonucu fetusa oksijen gitmesi azalabilir, hatta ölü doğuma sebep olabilir. Bebeğin kalp atışlarının düşmesi ve doktorun elle muayenesiyle tesbit edilebilir.

Kordon sarkması acil müdahaleyi gerektirir, doktor eliyle fetusu iterek sıkışan kordonu rahatlatmaya çalışır ve sıklıkla hemen sezaryen yapılmasını gerektirir. Bu esnada doğum yapan annenin bağ aşağı pozisyona alınması uygundur. Eğer acil önlem alınmazsa bebekte oksijen eksikliğine bağlı kalıcı beyin hasarı veya ölüm gelişebilir.

PAYLAŞ