Jinekomasti: Erkekte Memelerin Büyümesi

Erkeklerde memelerin büyümesine jinekomasti denir. Çoğunlukla, yeni doğan çocuklarda, ergenliğe girmekte olan erkek çocuklarda ve bazen yaşlı erkeklerde beklenen hormon değişmelerine bağlı normal bir gelişmedir. Erkeklerde de kadınlık hormonu olan östrojen bulunur ve asıl erkeklik hormonu olan testosteron ile uyumlu bir orandadır. Eğer bu östrojen-testosteron dengesinde bir bozulma olursa kadında erkek tipi, erkekte kadın tipi değişiklikler olabilir.

Yeni doğan erkek bebeklerin yarısında anneden gelen östrojen nedeniyle memeler şiş görülür ve doğumdan 2-3 hafta sonra düzelir. Ergenlik sırasında oğlan çocuklarda görülen meme şişmeleri 6 ay ile 2-3 yıl arasında kaybolur. 50-80 yaş arası erkeklerin dörtte birinde yine meme irileşmesi görülür. Bu durumlar fizyolojik sayılır, ancak bazı ilaçlar (anti-androjenler, hormon kullanımı, diazepam, trisiklik antidepresanlar, bazı antibiotikler, simetidin, kemoterapi ilaçları ve dijitalis ile kalsiyum kanal blokeri dediğimiz kalp ilaçları) ve alkol, uyuşturucu maddeler de jinekomasti yapabilir. Ayrıca hipogonadizm, bazı tümörler, tiroidin fazla çalışması, böbrek yetmezliği, karaciğer yetmezliği de jinekomasti sebebi olabilir.

Erkekte meme kanseri, meme iltihabı ve göğüs kafesinde fazla yağ birikmesi jinekomasti ile karıştırılmamalıdır. Fizyolojik olmayan jinekomastilerde sebebe bağlı tedavi ve gerekirse ameliyat yapılabilir.

PAYLAŞ