Hangi Yumurtalık Kistleri Ameliyat Edilir?

Yumurtalıklar rahimin her iki yanında bulunup, yumurta ve hormon üreten 3 cm. kadar cevize benzeyen organlardır. Yumurtalık kisti, yumurtalıkta bulunan içi sıvı dolu keselere denir. Birkaç santimden tüm karın boşluğunu dolduracak kadar büyük olabilirler. Kistlerin birçoğu kanser olmayan, yumurta oluşumuyla ilgili fonksiyonel, basit kistlerdir ve genellikle 1 ile 3 ay arasında kendiliklerinden yok olurlar. Bu kistler bazen ağrı, adet düzensizliği yapabilirler. Tedavilerinde doğum kontrol haplarından fayda görülür.

Menopoz sonrası görülen her türlü yumurtalık kistini iyi incelemek gerekir. İyi huylu-kötü huylu ayrımı yaparken kistin ultrasondaki görünümü, damar akımlarını ölçen dopler ultrason ve CA-125 denilen kan testleri kullanılır.

Kistin basit kist olmadığına karar verilirse ve/veya şiddetli ağrı, burkulma, yırtılma, hızlı büyüme, bazen de kısırlık yaptığı düşünülürse ameliyat edilebilir. Ameliyat çoğunlukla laparoskopi ile yapılır. Kanser düşünülürse karın kesilerek yapılmalıdır. Kanserli olmasa bile doktorun ameliyat önerdiği kistler, büyüyerek yumurtalığa zarar vermemeleri için erkenden alınmalıdır.

 

PAYLAŞ